Újborkóstoló – 2015 – beszámoló

A mindig több tapasztalattal rendelkező szervezőgárda az idén is ínycsiklandozó ételekkel és jó minőségű gazdaborokkal ékesített újborkóstolóval örvendeztette meg az érdeklődőket.

A már hagyományos új borok kóstolója a kisgéresi kultúrházban nem verseny, nincs pontozás, a borosgazda szívesen kínálja borait a kóstolóknak és válaszol a borfajtákkal és az alkalmazott technológiákkal kapcsolatos kérdésekre. A gazdák már megtanulták, hogy a kóstolópoharat nem illik színültig tölteni, a kóstoló pedig tudatosan keresi és élvezi a bornak az alkohol-tartalmát, színét, illatát, bukéját.

A régió 11 településéről érkeztek szebbnél szebb egyedi tervezésű palackokban a borkülönlegességek. Az idén olyan ritka fehér borfajták  is kerültek az asztalra, mint Irsay Olivér, Devín, Morvai muskotály, Polyhos, Cserszegi fűszeres, valamint a vörös borok között Alibernet, Dörnfelder, Zweigeltrebe, André, Medina. Természetesen jelen voltak a klasszikusnak mondható fajták is, mint az Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű, valamint a Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Bíborkadarka. Az idén a megszokottnál több volt a fehér cuvée és a vörös cuvée, valószínűleg a 2014-es év nem kedvezett annyira a szőlőtermesztésnek, mint más éveken.

A rendezvényt a Kisgéresi Borcsák asszonykórus nyitotta meg egy dalcsokorral, akiket a helyi Szőlőfürt citerazenekar fellépése követett. A kisgéresi önkormányzat nevében Furik Csaba polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Géresi Pál ötletgazda-főszervező mondta el a bormustra célját, menetét.

És újra volt remekbe szabott húsleves csigatésztával, toroskáposzta, hurka és kolbász, amiért a henteseket – Ing. Asszonyi Árpád, Sohajda Tibor, Bacskai István, Koleszár Szabolcs, Szabó Géza és Varkonda Csaba – valamint a szakácsnőket és kiszolgálóikat – Sohajda Márti, Palenik Anikó, Koleszár Editke és Géresi Erzsébet – kell megdicsérni. Érdekességként megemlíthetjük a falu díszpolgárának – Viga Gyulának – a közreműködését, aki néprajzkutatóként a disznótorból és az újborkóstolóból is végig aktívan kivette a részét.

A jelenléti ív szerint összesen több mint 210 résztvevője volt az újborkóstolónak (abból 74 borgazda), akik négy országból – Ukrajna, Magyarország, Csehország, Szlovákia – érkeztek. A települések közül sorolható Kassa, Ungvár, Mátészalka, Nagymihály, Tőketerebes, Nagykapos, Királyhelmec és a Bodrogköz szinte minden faluja. Minden résztvevő kapott egy Katalógust és étkezési jegytömböt, amiknek grafikai és nyomdai munkáit Paholics Gábor és Bacskai László végezte el. A kihangosításról Sohajda Béci gondoskodott, a terem díszítése és a borok elrendezése Géresi Katalin érdeme.

Reméljük, olyan hagyomány folytatásának voltunk tanúi, amely hosszú távon a kisgéresi pincesorokat és a régió bortermelését mélyen bevési a köztudatba.

És ne felejtsék, hogy májusban újból kinyílnak a kisgéresi pincesoron a borosgazdák pincéi (2015. május 16.), illatozni fog az akác a pinceligetben, felcsendülnek a régi dalok és nóták az amfiteátrumban. Addigra az újborok is teljes díszben fogják már fogadni a kedves látogatókat.

This entry was posted in Közlemények. Bookmark the permalink.

Comments are closed.