Szabó Gyuri bácsi előadása Kisgéresben

Első alkalommal volt lehetősége a Felvidék magyarságának élőben meghallgatnia Magyarország legismertebb és leghíresebb gyógynövény-szakértőjét, és tisztán gyógynövény-alapanyagokból teákat, kivonatokat és tinktúrákat készítő szakemberét.

Erre a várva várt találkozóra Kisgéresben a helyi kultúrház nagytermében 2016. április  26-án, 17.00 órakor került sor. Az eseményt hosszú egyeztetés után sikerül nyélbe ütni, mivel Szabó Gyuri bácsit nagyon sokan megszólítják, felkérik előadásra. A meghívás gondolata már a múlt év derekán megszületett, de a személyes kapcsolatépítés – Kovács László borász barátunk jóvoltából – csak a múlt év őszén indult el. Ezúton szeretnénk megköszönni Kádár Zsófiának, Gyuri bácsi családtagjának és ügyintézőjének a korrekt és konstruktív együttműködését!

Az előadásra több mint 300 ember regisztrált. A kisgéresieken kívül sok királyhelmeci és nagykaposi jött el, de a Bodrogköz és Ung-vidék majdnem minden falvából voltak érdeklődők. Sokan jegyzeteltek, hogy a sok információ útmutatásként rögzítésre kerüljön, aminek az alapján főleg betegségmegelőzés céljából a gyógyteák fogyasztása mindennapi szokás és szükségszerűség legyen. Gyuri bácsi előadásában is erre igyekezett elsősorban rámutatni, példázva saját élettapasztalatával és az őt megkereső emberek esetével is. Sorra vette a legismertebb és leggyakrabban használt gyógynövények hatásait szervezetünkre, valamint a leggyakoribb betegségeket s azoknak a gyógynövényekkel való kezelését, gyógyítását.

A másfél órás tartalmas és nagyon értékes előadást a résztvevők fegyelmezettséggel, csendes odafigyeléssel és a végén vastapssal köszönték meg. Gyuri bácsi ezek után még bevállalta, hogy 20 személynek külön négyszemközt ad tanácsokat.

Az előadást nem csak a POLYHOS – szőlészek és borászok társulatának vezetősége/mint szervező/ köszönte meg az előadónak, de községünk polgármestere Furik Csaba is, aki hangsúlyozta, hogy az esemény az egészségmegtartó értékén túl hozzájárul a közösségünk és nemzeti identitásunk erősítéséhez és annak ébrentartásához. A résztvevők elégedetten távoztak, és sokan megjegyezték, hogy ilyen jó energiát sugárzó és tiszta tekintetű ember – magas szakmai tudással és kellő alázattal – manapság nagyon ritka, és mi csak örülhetünk, hogy köztünk él és a mi nyelvünket beszéli. Kívánunk Gyuri bácsinak további erőt, egészséget és hogy még nagyon sok előadást tudjon tartani !

Géresi Pál, a POLYHOS elnöke

This entry was posted in Közlemények. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *