Régi vászonneműk Kisgéresben

A szövő – fonó háziipar a paraszti társadalom legáltalánosabb és sokfelé egészen a második világháborúig fennmaradt mesterkedése. Mind a viseletben, mind a ház körül és a gazdaságban használt vászon neműekben, mind a jeles napok kelléktárában nagy változatossága alakult ki a különböző szőttesek formájának és díszítményének. A házivászon felhasználását a 19. század közepétől fokozatosan kiszorította a gyári kelmék alkalmazása, azonban az ünnepi alkalmak (főként a lakodalom és a temetés) hagyományos funkciói a 20. század első felére is átmentették a háziszőtteseket.

A Bodrogköz a rostnövények, elsősorban a kender termesztésének és feldolgozásának kiemelkedően fontos területe volt. A hagyományos módon gazdálkodó parasztemberek jelentős területen vetettek kendert, aminek a gondozása és a feldolgozása (nyüvés, áztatás, szárítás, törés és fésülés) is sok munkát adott. Házilag szőtt vászonból készültek a parasztgazdaságok és a háztartások köznapi tárgyai és az ünnepek díszített szőttesei is. A Bodrogköz falvaiban – egymással is rokonságot mutató – gazdag mintakincse alakult ki a szőtteseknek. A túlnyomóan piros színű gyári pamutok felhasználásával a különböző szőtt csíkok és egyedi minták színpompás gazdagsága mellett is, a minták rendje és az új mintákat is létrehozó ügyes kezű szövő asszonyok az egyes településekre jellemző formákat hoztak létre. A deszkalap emelésével létrehozott szedett csíkokat a két háború között már a tűvel kialakított, kevésbé igényes, naturalisztikus jellegű, színes, nagy virágminták váltották fel, ami e kultúrának az utolsó korszakát körvonalazta.

Kisgéresben is – ahogyan általánosan a magyar nyelvterületen – a menyasszony kelengyéjének elengedhetetlen részei voltak a díszes ünnepi vászonneműk ebben az időszakban, például az abroszok, kosárkendők, komakendők, vőfélykendők, gyúrósurcok. A két világháború között a díszítményeket elsősorban hímzéssel, különböző öltéstechnikával alakították ki. Az ügyes női kezek szorgos munkájának eredményeit, a szép régi textileket csodálhatják meg ezen a kis kiállításon az érdeklődők.

Köszönjük a géresi asszonyoknak, hogy ezen a kiállításon bemutathattuk a régi textíliákat: Bacskai Béláné, Béres Katalin, , Berta Teréz, Furik Ilona, Géresi Katalin, Géresi Klára, Géresi Valéria, Géresi Vilma, Helmeczi Lenke, Illés Irén, Kendi Gyöngyi, Kis Tóth Lenke, Kovács F. Albertné, Móricz Jolán, Papp Kálmánné, Pelák Olga, Sohajda Eleonóra, Sohajda Katalin, Sohajda Márta, Szabó Ildikó, Szűrös Gizella.

A kiállítást Viszóczky Ilona rendezte, és  a Falunapok 2015 ünnepség keretében volt megtekinthető.

 

Comments are closed.