Bemutatkozott a Zsigmond pincészet

A POLYHOS szőlészek és borászok társulás meghívására 2016. április 8-án borbemutatót tartott az ipolynyéki Zsigmond családi pincészet. A szakmai bemutatóra 14 fajta bort hoztak, gondosan összeválogatva a felhozatalt. A száraz fehér boroktól (pl. Rajnai és Olaszrizling) az illatosabb és félszáraz borokon keresztül (pl. Müller Thurgau, Zenit, Tramini) egészen a vörös borokig (pl. Kékfrankos, Alibernet) szinte minden szerepelt a kóstoló palettán. A borok finoman hozták a fajtákra jellemző illat és ízvilágot, kiváló degusztációs élményt nyújtva ezzel a jelenlevőknek.

A borok ízlelgetése közben hallhattuk a szakmai beszámolót a szőlők műveléséről, a szüretről és a pincegazdaságról. A család 80 ha szőlőt művel, modern eszközökkel gyorsan dolgozza fel a szőlőt (bogyózó, prés, ülepítő, … ), saját pincéjében, acéltartályokban és hagyományos fahordókban is érleli és tárolja a mustot és a bort. Láthattuk a bemutató során az integrált művelésmód alapvető elveit (kíméletes vegyszerezés, szerves anyagok visszaforgatása a talajba), de pld. rózsabokrok elhelyezését a sorok végén és csapadék-figyelő számítógépes rendszer működtetését is a betegségek előrejelzésére.

A bor értékesítése palackozva történik vendéglátóipari egységekben Szlovákiában és külföldön egyaránt. Csak saját termesztésű szőlőt dolgoznak fel. A pincében borarchívum is található, és lehetőség van elszállásolásra is az ideérkező vendégeknek ( bővebben a www.zsigmond.sk honlapon).

A POLYHOS társulás tagjai és a meghívott vendégek sok új ismerettel gazdagodtak az est folyamán és a további együttműködés egyik lépése a Zsigmond pincészet látogatása lehet a közeljövőben. Jó volt látni és megtapasztalni, hogy érdemes foglalkozni a szőlővel, mert nemes munka, mely hozzáértéssel és kitartással értékteremtő és önfenntartó életet biztosíthat művelőjének.

20160408_19251020160408_19283520160408_23385120160409_001645

This entry was posted in Közlemények. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *